CRM jelentése? Mi az a CRM? Mire jó egy CRM rendszer?

2023.07.21.

A mai dinamikusan fejlődő üzleti világban a hangsúly a kapcsolatokon és a kommunikáción van. Ebben a változó környezetben pedig egy CRM rendszer bevezetése nem luxus, hanem egy nélkülözhetetlen eszköz. De mi is a CRM jelentése? Mi az a CRM rendszer, és milyen előnyöket kínálhat egy vállalkozás számára? Lássuk!

Mi a CRM jelentése?

A CRM, azaz a Customer Relationship Management (ügyfélkapcsolati menedzsment), a vállalkozások számára nem csak egy technológia, hanem egy stratégia, egy üzleti filozófia. Segítségével az üzletek képesek hatékonyan kezelni az ügyféladatokat, javítani az ügyfélkapcsolatokat, növelni az értékesítést, és hatékonyabbá tenni a marketing tevékenységeiket.

Egy 2022-es kutatás szerint a vállalkozások 75%-a használja a CRM rendszert, és ez a szám várhatóan tovább növekszik. A felmérésben résztvevő vállalatok 64%-a jelentette, hogy a CRM rendszerek bevezetése 30% feletti növekedést eredményezett az ügyfél-elégedettségben.

„Ha nem mérhető, akkor nem irányítható.” – Peter Drucker

A CRM rendszerek alapvető jellemzői

Egy CRM rendszer jelentését akkor tudjuk a legjobban megérteni, ha megnézzük, hogy tulajdonképpen mire is használható.

A QlickCRM rendszer fejlesztésekor a CRM rendszerek négy alapvető jellemzőjén túl további, a cégek mindennapi működését hatékonyabbá tevő funkciók megvalósításán dolgozunk a mindennapokban. A különböző főbb modulokról, illetve a modulok hasznos funkcióiról a CRM funkciók aloldalon olvashatsz bővebben. Most viszont a CRM rendszerek általános négy alapvető jellemzőjéről ejtenénk néhány szót.

Kontaktkezelés

A CRM rendszer egyik alapvető funkciója az ügyfélkapcsolati adatok kezelése. Ez magában foglalja az ügyfelek olyan alap adatait, mint a nevek, e-mail címek, telefonos elérhetőségek, és más személyes információk. Azonban a QlickCRM rendszerünk ennél sokkal többet nyújt. Értékesítés és névjegyzék funkciója lehetővé teszi, hogy minden ügyféllel kapcsolatba hozzuk korábbi interakcióikat, vásárlásaikat és megjegyzéseiket, így egy teljes körű és átfogó képet kaphatunk minden ügyfélről.

Interakciós nyomon követés

A CRM rendszerek képesek minden ügyféllel folytatott kommunikációt, -beleértve az e-maileket, a telefonhívásokat, a találkozókat, sőt a közösségi média üzeneteket is- nyomon követni és archiválni. Ez lehetővé teszi az ügyfélkapcsolat teljes történetének visszakövetését, ami nélkülözhetetlen a hatékony és személyre szabott ügyfélkezelésben.

Feladatkezelés

A CRM rendszer nemcsak az ügyféllel kapcsolatos információkat tárolja, hanem segít szervezni és kezelni a napi munkafolyamatokat is. A feladatok és projektek ütemezése, prioritások beállítása, határidők figyelemmel kísérése mind lehetséges a CRM rendszerrel. Ezen felül, a feladatok automatikusan hozzárendelhetőek az ügyfélprofilokhoz, így egyértelművé válik, hogy melyik munkatárs milyen ügyfélkapcsolattal rendelkezik. A QlickCRM rendszer fejlett projekt és feladatkezelő funkciója segít, hogy ne legyenek lekésett határidők és elfelejtett teendők a céged mindennapjaiban.

Riportok és elemzések

A CRM rendszerek képesek nagy mennyiségű adatot gyűjteni, és ezt az adatot értelmezhető és használható formában bemutatni. A QlickCRM rendszerében jelentéseket készíthetünk az értékesítési teljesítményről, az ügyfélelégedettségről, a projekt, illetve feladatmenedzsment hatékonyságáról, és még sok másról. A CRM rendszerek gyakran beépített elemző eszközökkel rendelkeznek, amelyek segítségével a vállalatok trendeket azonosíthatnak, előrejelzéseket készíthetnek és döntéseket hozhatnak adataik alapján.

Automatizáció

A CRM rendszerek lehetővé teszik a rutinszerű feladatok,- mint például az e-mailek, emlékeztetők és jelentések- automatizálását. Ezzel időt spórolhatnak a vállalatok, ami lehetővé teszi, hogy a munkatársak a magasabb értékű feladatokra koncentrálhassanak, mint például az ügyfélkapcsolat építés.

Integráció

A CRM rendszerek integrálhatóak más üzleti eszközökkel és alkalmazásokkal, mint például az e-mail szolgáltatások, a táblázatkezelő programok, vagy akár a szociális média platformok. Ez a funkcionalitás teszi a CRM rendszert központi eszközzé a vállalati kommunikációban és adatkezelésben.

Ezek az alapvető jellemzők együttesen segítik a vállalatokat abban, hogy hatékonyabban kezeljék az ügyféladatokat, javítsák az ügyfélkapcsolatokat, növeljék az értékesítést és a profitot. A CRM rendszerek használata tehát nemcsak az ügyfelek, hanem a vállalatok számára is előnyös.

Miért hasznos a CRM rendszer a vállalkozások számára?

Egy kiválóan alkalmazott CRM rendszer hihetetlen üzleti előnyökkel jár. Egy 2022-es Gartner kutatás szerint a CRM rendszerek által nyújtott adatvezérelt betekintés révén az értékesítési csapatok képesek voltak növelni az értékesítést 29%-kal, ami valljuk be nem kevés.

Az adatok központosítása segít a vállalatoknak abban, hogy jobban megértsék ügyfeleiket, előre lássák az igényeiket, és személyre szabott megoldásokat kínáljanak. Ezen felül, a CRM rendszerek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy automatizálják a manuális folyamatokat, csökkentve ezzel az adminisztratív terheket, és lehetővé téve az értékesítési és marketing csapatok számára, hogy több időt töltsenek az ügyfelekkel.

A CRM rendszer használatának hatása a vállalati teljesítményre

A CRM rendszerek használatának előnyei nemcsak elméleti szinten ismertek, hanem a gyakorlatban is kimutathatók. A Nucleus Research 2021-es jelentése szerint minden befektetett dollár után a CRM rendszerek átlagosan 8.71 dolláros megtérülést hoztak a vállalatok számára. Ez azt jelenti, hogy a CRM használatával a cégek hatalmas mértékben növelhetik hatékonyságukat és eredményességüket.

Nézzük meg konkrétan, miben mutatkozik meg ez a hatékonyságnövelés:

Ügyfélelégedettség: A Salesforce szerint a CRM rendszert használó vállalatoknál az ügyfélelégedettség átlagosan 35%-kal magasabb. Ennek oka, hogy a CRM rendszerek segítségével a cégek pontosabb és személyre szabottabb ügyfélszolgálatot nyújthatnak.

Értékesítési hatékonyság: A CRM rendszert használó cégek értékesítői 37%-kal hatékonyabbak – derült ki egy 2020-as HubSpot kutatásból. A CRM rendszer segítségével az értékesítési csapatok könnyebben nyomon követhetik az ügyfélkapcsolatokat, növelhetik az eladások számát és csökkenthetik az eladások lezárásához szükséges időt.

Marketing hatékonyság: A CRM rendszerek segítségével a marketing csapatok pontosabb célcsoportokat határozhatnak meg és személyre szabottabb üzeneteket küldhetnek ki, ami növeli a marketing kampányok hatékonyságát. A Campaign Monitor 2021-es jelentése szerint a CRM rendszert használó cégek marketing csapatainak hatékonysága átlagosan 34% -kal nagyobb.

Jövedelmezőség: A CRM rendszerek használata jelentősen javíthatja a cégek jövedelmezőségét is. Az Aberdeen Group szerint a CRM rendszert használó cégek átlagosan 27%-kal nagyobb jövedelmezőséget érnek el, mint azok, amelyek nem használnak CRM rendszert.

Ezek a statisztikák egyértelműen mutatják, hogy a CRM rendszerek használata hatalmas előnyökkel jár a vállalatok számára. A hatékonyabb munkavégzés, a növekvő ügyfélelégedettség, és a magasabb jövedelmezőség mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vállalatok versenyképesebbek és eredményesebbek legyenek a piacon. Érdemes tehát megfontolni a CRM rendszerek bevezetését, ha még nem tettük meg!

Milyen problémákra megoldás a CRM rendszer?

Szétszórt ügyféladatok: Az ügyfélinformációk gyakran szétszóródnak a vállalaton belül, több platformon és eszközön tárolva. A CRM rendszer központosított platformként működik, amely összegyűjti és egységesen kezeli az ügyféladatainkat, így megszünteti az adatok szétszórt voltából adódó problémákat.

Nehézkes kommunikáció: A munkatársak közötti, illetve az ügyfelekkel való kommunikáció gyakran zavaros lehet, különösen nagy szervezeteknél. A CRM rendszer segít nyomon követni és archiválni az összes kommunikációt, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy egységes és átlátható kommunikációt biztosítsanak.

Időigényes manuális feladatok: Sokszor rengeteg időt emésztenek fel az olyan rutinfeladatok, mint az e-mailek kezelése, jelentések készítése, vagy az ügyfelek adatainak frissítése. A CRM rendszer automatizálhatja ezeket a feladatokat, megszabadítva ezzel a munkatársakat a monoton és időrabló munkától, így több időt tölthetnek értékesítéssel és az ügyfelekkel való kapcsolattartással.

Nehézségek az ügyfélelégedettség mérésében: Sok vállalatnak nehézséget okoz az ügyfélelégedettség pontos mérésének és elemzésének a megvalósítása. A CRM rendszerek képesek gyűjteni és elemezni az ügyfélvisszajelzéseket, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy pontosan lássák, hol vannak erősségeik és hol vannak hiányosságaik az ügyfélkiszolgálás területén.

Értékesítési lehetőségek elszalasztása: A CRM rendszer segít azonosítani és nyomon követni a potenciális eladási lehetőségeket. Segítségével a vállalatok biztosítani tudják, hogy minden lehetséges értékesítési lehetőséget kihasználnak, és nem hagyják figyelmen kívül vagy feledésbe merülni azokat.

A fent említett problémák mind olyanok, amelyek a vállalatok életét megnehezíthetik, és amelyekre a CRM rendszer hatékony megoldást nyújthat. A CRM rendszerek tehát nemcsak az ügyfélkapcsolatok kezelését segítik, hanem számos belső működési problémát is orvosolhatnak a vállalatoknál.

Mekkora kihívás egy CRM rendszer bevezetése? Mitől függ, hogy mekkora feladat a CRM bevezetése?

Egy CRM rendszer bevezetése jelentős mérföldkő lehet egy vállalat életében, mely jelentős változásokat hozhat a belső folyamatokban, az ügyfélkezelésben és az értékesítési eredményekben. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ez a folyamat minden vállalat számára könnyű vagy egyszerű lenne. Sőt, egy CRM rendszer bevezetése gyakran jelentős kihívásokkal jár.

Az integráció kihívása

Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a vállalatoknak szembe kell nézniük a CRM rendszer bevezetésekor, az az integráció. A CRM rendszert integrálni kell a vállalat meglévő IT infrastruktúrájába és üzleti folyamataiba, ami összetett feladat lehet, főleg ha a vállalatnak már van egy meglévő ügyfél-adatbázisa és/vagy értékesítési rendszere. Ezen felül, a CRM rendszert gyakran össze kell kapcsolni más rendszerekkel is, mint például az email, a marketing automatizálás, vagy a számlázási rendszerek, amelyek szintén időigényes és bonyolult teendők lehetnek egy vállalat számára.

A szervezeti kultúra és a változásmenedzsment

Egy CRM rendszer bevezetése nemcsak technológiai kihívásokat jelent, hanem szervezeti és emberi kihívásokat is. Gyakran jelentős változásokat hoz a munkafolyamatokban, az információkezelésben és a kommunikációban, ezért elengedhetetlen a hatékony változásmenedzsment, hogy a munkatársak megértsék és elfogadják a változásokat. A munkatársak képzése és támogatása, valamint a változások kommunikálása elengedhetetlen része a sikeres CRM bevezetésnek.

A CRM rendszer bevezetésének mérete és bonyolultsága

A CRM bevezetésének mérete és bonyolultsága nagymértékben függ a vállalat méretétől, az iparágtól, a meglévő IT infrastruktúrától, és a vállalat üzleti folyamataitól. Egy kisvállalatnál, ahol kevés ügyféladatot és egyszerű értékesítési folyamatokat kell kezelni, a CRM rendszer bevezetése viszonylag egyszerű lehet. Azonban egy nagyvállalatnál, ahol sok ügyféladatot, összetett értékesítési folyamatokat és több csatornát kell kezelni, a CRM rendszer bevezetése nagyobb kihívást jelenthet.

Összefoglalva, a CRM rendszer bevezetése jelentős kihívásokkal járhat, de ezek a kihívások leküzdhetők megfelelő tervezéssel, projektmenedzsmenttel és változásmenedzsmenttel. Egy sikeres CRM rendszer bevezetés hatalmas előnyöket hozhat a vállalat számára, beleértve a hatékonyabb munkavégzést, a jobb ügyfélelégedettséget és a növekvő értékesítési eredményeket.

A CRM szoftverek jövője

A CRM rendszere jelentése, fontossága és létjogosultsága után nézzük meg, hogy vajon hogyan néz ki a CRM jövője.

CRM nemcsak a jelenről szól, hanem a jövőről is. A technológiai fejlődéssel a CRM rendszerek egyre intelligensebbé és prediktívebbé válnak. Az AI (mesterséges intelligencia) és a gépi tanulás integrálása a CRM rendszerekbe előrejelzéseket és ajánlásokat tesz lehetővé, segítve ezzel a vállalatokat abban, hogy proaktívan kezeljék ügyfeleiket.

Ahogy a technológia fejlődik, úgy változik a CRM is. Nemcsak az adatok kezelésére és a folyamatok automatizálására szolgál, hanem egyre inkább az ügyfélelégedettség, az ügyfélelmény javítására és az ügyfelek életciklusának teljes körű kezelésére is.

Ez a cikk csak a jéghegy csúcsát érintette a CRM rendszerekben rejlő lehetőségekről. A CRM, azaz az ügyfélkapcsolati menedzsment, alapvető eszköz a mai üzleti világban, amely segítségével a vállalkozások képesek növelni az ügyfélelégedettséget, hatékonyabbá tenni az értékesítést és a marketinget, valamint javítani az üzleti teljesítményt.

A Salesforce CEO-ja, Marc Benioff így nyilatkozott a CRM rendszerekről:

„A CRM nem a szoftverről szól. A CRM az üzleti stratégia része. Az ügyfelekkel való kapcsolatépítésről szól, ami elengedhetetlen a sikerhez.”

Ezzel a gondolattal szeretnénk zárni, hiszen ez tökéletesen összefoglalja a CRM rendszer jelentőségét és hatalmát.

Végül is, az üzleti siker kulcsa a kiváló ügyfélkapcsolatokban rejlik, és a CRM rendszer segíthet ezt elérni. Ha még nem használ a céged CRM rendszert és szeretnéd kipróbálni, vagy szeretnél többet is megtudni a témáról, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Egy CRM rendszer lehet hosszú távon üzleti sikered kulcsa!