Mik egy CRM rendszer előnyei? Hogyan teszi hatékonyabbá céged működését?

2023.12.11.

Cégvezetőként valószínűleg hallottál már a CRM rendszerekről, esetleg egy ideje már fontolgatod is, hogy bevezessd a vállalkozásodban. Kérdések sokasága lehet a fejedben: Mik lehetnek egy CRM rendszer előnyei?  Miért van erre szükségem? Megéri a befektetést? Miben tud segíteni a vállalkozásomnak? Nos, lépjünk túl a teoretikus blablán és nézzük meg együtt, miért is lehet érdemes CRM rendszert bevezetni!

Először is mi az a CRM? Mi az a CRM rendszer? Milyen előnyei lehetnek számomra?

A CRM, vagyis az Ügyfélkapcsolat-kezelés (Customer Relationship Management) egy stratégiai megközelítés, amely az ügyfélkapcsolatok és interakciók centralizált, rendszerezett és optimalizált kezelésére fókuszál. Egy CRM rendszer ezen elvek gyakorlati alkalmazásához nyújt technológiai támogatást. Ez az eszköz lehetővé teszi a számodra hogy egy központi helyen tárold és elemezd az ügyfeleiddel kapcsolatos információkat és interakciókat. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy jobban megértsd az ügyfelid igényeit, növeljétek az eladásokat, és javítsátok az ügyfélelégedettséget. Legyen szó kommunikációról, értékesítési tranzakciókról vagy marketing kampányokról, a CRM rendszer az adatok átlátható és hatékony kezelésével segíti elő a céged sikerét és növekedését.

2008-ban a vállalatok csupán 12%-a használt felhőalapú CRM-et – ez a szám 2023-ra 87%-ra nőtt.

(Software Advice)

Milyen funkciók érhetőek el a napjainkban népszerű CRM rendszerekben?

Napjainkban a CRM rendszerek már messze többet tudnak nyújtani egy cég számára, mint pusztán az ügyfél információk kezelése és tárolása. A folyamatos fejlesztésnek (részben a piaci verseny miatt) köszönhetően egy igazi svájci bicska tud lenni egy modern CRM rendszer.

Ügyféladat nyilvántartás:

az összes ügyféllel kapcsolatos információt (név, elérhetőség, vásárlási előzmények stb.) centralizált módon tárolja a vállalkozásod számára. A névjegylista támogat az ügyféladatok hatékony rendszerezésében, lehetővé teszi, hogy könnyedén tudj keresni vagy szűrni a partneradatokban.  

Értékesítés nyomonkövetése, automatizálása:

ez a funkció lehetővé teszi a teljes értékesítési folyamat nyomon követését, potenciális ügyfelekkel való kommunikáció kezelését (pl. árajánlatok kiküldését), illetve akár ezek automatizálását is. Valamint különböző riportok és kimutatások is előállíthatók, ami lehetővé teszi az értékesítési teljesítmény hatékony nyomon követését és elemzését. 

Marketing automatizálás:

A CRM rendszerek segítik az ügyfélbázis szegmentálását, így a marketingcsapat könnyen elkülönítheti az egyes célcsoportokat. Ez lehetővé teszi a személyre szabottabb és hatékonyabb marketing kampányok kialakítását. Valamint automatizált eszközöket is kínálnak a marketing kampányok tervezéséhez és végrehajtásához. Ez lehetővé teszi a célcsoportokra szabott üzenetek küldését, az időzítés optimalizálását és az eredmények elemzését is.

Projektmenedzsment: 

egyes CRM rendszerek, a projektek nyilvántartásában, kezelésében is segítenek. Így minden projekt kapcsán egy helyen hozzáférhetőek a projekt részletei, a hozzá kapcsolódó dokumentumok, nyomonkövethetővé válnak a határidők, a felelős személyek és a végrehajtott lépések, feladatok is.

Feladatkezelés:

ez a funkció az értékesítéshez, projektekhez vagy akár a gyártáshoz kapcsolódó feladatok kezelésében, delegálásában jelent nagy támogatást. A folyamatok automatizálásával hatékonyabbá teheted a céged mindennapi működését.

E-mail integráció:

Az e-mail integráció lehetővé teszi, hogy az egyes részlegekhez (pl: értékesítés, projektmenedzsment, ügyfélszolgálat, …) tartozó e-mailek is egy helyre a CRM-be érkezzenek. Így a CRM rendszer előnyei közül egyértelműen megvalósul a centralizált információ tárolás és rendszerezés. Az e-mailek így konkrét feladatokhoz, értékesítésekhez kapcsolódnak, hisztorikusan, az érintettek számára hozzáférhető, visszakereshető módon.

Nem mellesleg az e-mail kezeléshez hozzátartozik az is, akár automatizáltan küldjön a CRM rendszer e-maileket az ügyfeleknek (pl értesítések, értékesítés utánkövetés, …) vagy az e-mail küldéshez előre létrehozott sablonokat tudjunk használni.

Feladat- és eseménykezelés:

találkozók, határidők és feladatok szervezése, és ezekhez kapcsolódó és emlékeztetők beállítása. Ezek lehetnek belső vagy ügyfél találkozók, konferenciák, webináriumok vagy más események, amelyek a vállalat számára fontosak. A feladatok rendkívül egyszerűen delegálhatóak, visszakövethetőek és kereshetőek. A feladatok automatizálásával elérhető, hogy akár folyamatos vezetői jelenlét nélkül is megfelelő módon és időben legyenek elvégezve a teendők.

Riportok és analitika:

a rendszer segítségével átfogó jelentéseket és grafikonokat készíthetünk a vállalat teljesítményéről, ügyfél elégedettségről, kampány hatékonyságról,  és akár a felhasználók aktivitásáról is. Mindez támogatja a megalapozott stratégiai döntéshozatalt, a vállalat teljesítményének reális megítélését. 

Ügyfélszolgálat:

a crm rendszerek képesek egyes ügyfélszolgálati folyamatok automatizálására, ami csökkenti a manuális munkaigényt, minimalizálja az emberi hibákat, és lehetővé teszi a gyorsabb válaszokat az ügyfelek igényeire. A rendszer nyomon követi az ügyfelek panaszait, ez segíti a munkatársakat abban, hogy gyorsan egyetlen ügyfél kérés vagy panasz se maradjon határidőn túl megválaszolatlanul.

Ezen funkciók és eszközök segítségével a vállalatok jobban megérthetik ügyfeleiket, növelhetik hatékonyságukat és javíthatják a belső munkafolyamatokat. Ha szeretnéd vállalkozásod hatékonyabbá tenni és élvezni egy CRM rendszere előnyeit, próbáld ki a QlickCRM-et. CRM rendszerünk fejlesztése során folyamatosan azon dolgozunk, hogy egyszerűbbé, könyebbé tegyük a cégek mindennapi működését.

Milyen előnyöket jelenthet céged számára egy CRM rendszer bevezetése?

Rendezett ügyféladatok, egy helyen

Gondolj csak bele! Minden ügyfélkapcsolati információt, tranzakciót, e-mailt vagy éppen megjegyzést egy központi helyen tárolhatsz. Nincs több elveszett e-mail, nincs több „Hol is van az a fontos szerződés?” Minden rendszerezve kéznél lesz, amikor szükséged van rá.

Egyénre szabott ügyfél kommunikáció

Az emberek imádják, ha úgy érzik, különlegesek. A CRM rendszered segítségével könnyedén nyomon követheted az ügyfeleid preferenciáit, így a jövőbeni ajánlataid, e-maileid vagy kampányaid személyre szabottabbá válhatnak. Hidd el, az ügyfelek értékelni fogják!

Hatékonyabb csapatmunka

A CRM rendszer nem csak az ügyfelek adatait tárolja, hanem segít a belső kommunikációban is. Segít kezelni a projekteket és feladatokat. Látni fogod, melyik kollégád milyen feladatot végez éppen, így a munkafolyamatok gördülékenyebben haladnak.

Tervezés és elemzés

Ahelyett, hogy órákig bújnád a táblázatokat és statisztikákat, egy jó CRM rendszer egyszerű és érthető formában mutatja meg a vállalkozásod teljesítményét. Melyik kampány hozta a legtöbb ügyfelet? Melyik terméket értékesítettük a leggyorsabban? Ezekre a kérdésekre pillanatok alatt választ kaphatsz.

Automatizált folyamatok

Talán a legnagyobb előnye egy CRM rendszernek, hogy automatizálja azokat a folyamatokat, amelyek korábban indokolatlanul sok időt és erőforrást igényeltek. Automatikus e-mailiküldés, emlékeztetők beállítása, következő lépések tervezése – mind-mind olyan funkciók, amikkel rengeteg időt spórolhatsz meg.

Távoli munkavégzés

CRM rendszer előnyei közé sorolható az is, hogy bármikor, bármilyen eszközről elérhető, így távolról is elvágezhetőek a különböző feladatok és teendők, természetesen a feladatok jellegétől függően. Egy felhő alapú CRM rendszer a cégvezető számára is nagyobb szabadságot biztosít, hisz bárhonnan követni tudja a válllakozás működését.

Ha vállalkozó vagy cégvezető vagy, akkor tudod, mennyire fontos a hatékonyság és az ügyfél elégedettség. Cikkünket elolvasva bízunk abban, hogy számodra is egyértelművé váltak a CRM rendszerek előnyei. Érdemes tehát befektetni egy jó CRM rendszerbe, hogy a vállalkozásod a lehető legmagasabb szintre emelkedhessen! Próbáld ki a QlickCRM-et! Segítünk a bevezetésben!